Bij de behandeling worden alleen de handen gebruikt om via directe of indirecte technieken de beweeglijkheid van alle weefsels, gewrichten of organen te herstellen. De aanpak van de behandeling kan variëren van heel subtiel tot stevig waarbij de patiënt altijd wordt gerespecteerd!
Naast de behandeling zelf zullen we je trachten inzicht te geven in het ontstaan van je klachten. Indien nodig geven we adviezen met betrekking tot voedings- en leefgewoonten. Zo kan je zelf je steentje bijdragen bij het streven naar een vitale gezondheid.
Reacties op de behandeling
Na de behandeling moet je lichaam de tijd en de kans hebben om zijn zelfgenezende krachten ten volle te ontplooien en om het probleem op te lossen (zelfgenezing). De osteopaat geneest niet maar nodigt je lichaam uit om zelf te genezen door de blokkades die de genezing in de weg staan op te heffen. Het is dus goed mogelijk dat er na de behandeling in eerste instantie een verergering van de klacht optreedt. Dit zoeken naar een nieuw evenwicht kan gepaard gaan met vermoeidheid, verergeren van symptomen, grieperig gevoel, pijn op andere plaatsen, koude/warmte sensatie, emotionele reacties, enz. Dit is een normale reactie van je lichaam waarover je je geen zorgen hoeft te maken. Bij twijfel contacteer ons!
Wat kan je van een behandeling verwachten?
Gewoonlijk ligt de patiënt tijdens de behandeling op de behandelbank en zal de osteopaat met zijn handen de bij onderzoek gevonden bewegingsbeperkingen beïnvloeden. Dit kan betekenen dat hij heel subtiele, heel zorgvuldig stimulerende of juist stevige handgrepen uitvoert op het lichaam, veelal op heel andere plaatsen dan daar waar u de klacht beschrijft. De aanpak respecteert het menselijk lichaam. Ogenschijnlijk werkt een osteopaat slechts aan de buitenkant van het lichaam maar in werkelijkheid worden de diepste weefsels ook behandeld. De patiënt ervaart soms een gevoel van warmte of prikkeling. Bij forse blokkades in rug of nek is het nodig de stand van de wervels te herstellen. Een scheef bewegen van wervels en/of bekken kan een druk op zenuwbanen, bloed- en/of lymfevaten teweeg brengen.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Na twee tot drie behandelingen moet er zeker verandering zijn maar het aantal behandelingen wordt voornamelijk bepaald door de ernst van de klachten. Voor recente letsels zijn 3 à 5 behandelingen vaak voldoende. Bij hardnekkige klachten zal volledig herstel langer op zich laten wachten en zullen er dus meerdere behandelingen nodig zijn. Omdat je je lichaam na een behandeling tijd moet gunnen om een nieuw evenwicht te zoeken, varieert de tijd tussen 2 behandelingen van minstens 1 week tot 4 à 6 weken of soms zelfs nog langer.
Kunnen baby’s & kinderen ook behandeld worden?
Een aantal problemen bij kinderen ontstaan tijdens de geboorte. Een nauw geboortekanaal, een stug bekken van de moeder of hulpmiddelen bij de bevalling kunnen de beweeglijkheid van het schedeltje van de baby nadelig beïnvloeden. Dit kan later aanleiding geven tot groeistoornissen, motorische achterstand, onrust en andere klachten zoals oorontstekingen, long- of darmproblemen. Zelfs babyklachten zoals reflux, krampjes, huilbaby’s, slapeloosheid en onrust worden snel na de bevalling behandeld. Bij kinderen met veel klachten kan osteopathie een veilige weg zijn om deze problemen te verhelpen en/of te voorkomen.
De handen van een osteopaat zijn zacht, zo zacht zelfs, dat baby’s kort na de bevalling behandeld mogen worden. Kinderen reageren over het algemeen heel plezierig op de behandeling, het werkt heel ontspannend.