Osteopathie

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele behandelmethode gericht op het herstellen van beweeglijkheid.

Met beweeglijkheid bedoelen we de beweeglijkheid van lichaamsstructuren zoals (gewrichten, spieren, zenuwen, organen, …). Door een verminderde mobiliteit ontstaat een verstoorde doorbloeding en/of zenuwgeleiding in de weefsels. Hierdoor geraakt het lichaam uit evenwicht wat kan leiden tot allerlei klachten: zwellingen, artrose, ontstekingen, hoofdpijn, zenuwpijnen, …

Via specifieke technieken (mobilisaties, rekkingen, veilige manipulaties) herstelt de osteopaat het gevonden bewegingsverlies op alle niveaus, zodat zelfhelende en zelfregulerende mechanismen in werking kunnen treden en de weg naar gezondheid openen. Osteopathie kan en mag toegepast worden op elke leeftijd. Uiteraard zijn de noden en de technieken specifiek voor elke leeftijd en elke patiënt. Baby’s worden bv. anders behandeld dan een volwassene. De behandeling wordt meestal als aangenaam ervaren.

De osteopaat denkt holistisch en zal dus steeds naar de “gehele” mens kijken. Hij zal zich niet laten “misleiden” door de klacht alleen. Osteopathie baseert zich hierbij op dezelfde anatomie, fysiologie, neurologie, pathologie en embryologie als in de klassieke geneeskunde.